неділю, 27 вересня 2015 р.

25 вересня учні 2-А та 2-В класів відвідали  невелике село Опішня. Тут розташувався один з найпотужніших і найзнаменитіших центрів культурної самобутності українства. Опішня - загальновизнана столиця українського гончарства. Колекція  Національного музею гончарства налічує більш ніж 40 тисяч екземплярів.  У приміщенні музею старовинний посуд, фотографії, які розповідають про життя гончарів минулого сторіччя, величезна виставка мисок із різних куточків України. А ще ми мали змогу не тільки споглядати за створенням гончарного дива, але й самі спробували податливість глини на гончарному крузі.
  За парканом музею відкриваються дивовижні краєвиди, які можна споглядати з висоти пагорба, на якому розташований музей. Тут усе в гармонії з природою.
Потім ми завітали до Музею українського весілля, що у с.Великі Будища. У 2008 році, в день великого християнського свята Різдва Пресвятої Богородиці, в сільському будинку культури села було відкрито цей музей. До сьогоднішнього дня жителі села зберегли в своїй пам'яті місцеві народні звичаї і обряди, стародавні весільні пісні, які супроводжували урочистості весілля. В експозиції: весільне вбрання того часу, меблі та предмети побуту, безліч вишитих рушників, сорочок та навіть скриня нареченої. Ми дізналися багато цікавого про народні традиції, обряди і самі мали змогу  взяти участь у театралізованому дійстві. Додому поверталися задоволені, з безліччю позитивних емоцій.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар